Maarten schrijft

Succes 100% gegarandeerd?

We zouden graag willen dat succes maakbaar is, dat er een recept is voor succes. In de sport moet je hard en slim trainen, mentaal sterk zijn en wint de sterkste. In het bedrijfsleven rekenen we elkaar veelal af op targets. Haal je je targets, dan heb je een geweldig jaar gedraaid, haal je je targets niet, dan heb je toch echt zelf iets verkeerds gedaan. Als je in het ziekenhuis ligt, dan is het de sterkste patient die de behandeling overwint.

In de sport wordt het bijna niet geaccepteerd om te zeggen dat “geluk” ook een rol heeft gespeeld bij de overwinning. Waar ik talloze wedstrijden heb gezwommen waarbij het even niet ging, want de vorm van de dag was er niet, waren er ook een aantal wedstrijden waarbij het wel ging, juist omdat de vorm er was. Het heeft heel lang geduurd voordat ik mijn kans op de beste vorm kon maximaliseren. Gelukkig had ik deze in Beijing wel te pakken.

Ook het strategisch plan had ik gemaximaliseerd naar de kans op succes. Ik zou zo lang mogelijk achterin de groep blijven zwemmen, mijn krachten sparen, stromingsvoordeel behalen. Pas op het allerlaatste zou ik naar voren zwemmen. Dit was zeker een riskante theorie, als er een groep was ontsnapt dan zou ik kansloos zijn geweest. Ik kon niet 100% controleren wat mijn tegenstanders zouden doen en daarom deed ik dit ook niet. Ik had het geluk dat mijn strategie uitpakte hoe ik hem voor ogen had.

In het bedrijfsleven wil je de factoren pech en geluk zoveel mogelijk uitsluiten. Als de resultaten tegen vallen dan weten we precies waar dat aan ligt en excuses zijn snel gevonden. Worden de resultaten wel gehaald dan komt dit door een duurzame verbetering van de samenwerking waar we zo hard voor gewerkt hebben. Dat we vorig jaar een aantal forse tegenvallers hebben gehad, waardoor het succes dit jaar makkelijker te halen is, vergeten we voor het gemak even.

Als ik terugkijk op mijn periode dat ik behandeld werd voor leukemie, dan vecht ik tegen het idee dat ik kanker zelf heb overwonnen. Het is de therapie die ik heb gehad die er voor gezorgd heeft dat ik er nog steeds ben. Mijn medepatienten hebben dezelfde therapie gehad, maar veel van mijn medepatienten hebben niet het geluk gehad te mogen herstellen.

Als er in het ziekenhuis twijfel is of een behandeling succesvol zal zijn, dan zijn er helaas patiënten die in alle macht op zoek gaan naar alternatieven, vaak tegen het beste resultaat in. Als er bij het bedrijfsleven twijfel is of succes maakbaar is dan word al snel naar sport gekeken. Kijk eens naar onze voetbal helden hoe ze het succes afdwingen, kijk eens naar Sven Kramer die de ene na de andere gouden medaille schaatst. Zo moeten wij het dus ook doen.

Ik ben meer van de realistische aanpak. Laten we ons vooral focussen op waar we controle over hebben en laten we acceptatie zoeken wanneer dit niet het geval is. Scheelt direct een hoop frustratie.


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *